Description

Het natuurpark Plaines de l’Escaut strekt zich uit over 26.500 ha van zes gemeenten (42 oude dorpen), van west naar oost: Rumes, Brunehaut, Antoing, Péruwelz, Belœil en Bernissart. Dit natuurpark ligt in het zuiden van picardisch Wallonië, op een boogscheut van Doornik, Rijsel of Bergen. Het leunt aan tegen de Frans-Belgische grens en vormt met het regionale natuurpark Scarpe-Escaut een grensoverschrijdend park in Henegouwen.

Carte du Parc naturel des Plaines de l’Escaut (afficher en grand)

Een lint langs de Schelde

De Schelde is een ware Europese rivier die België binnenstroomt in het natuurpark Plaines de l’Escaut. De rivier bepaalt over 15 km het landschap van de hele omringende vlakte met het aangevoerde rivierslib. De wandelaar kan hier in harmonie opgaan in het landschap over 63 kilometer langs kanalen en 400 km wandelwegen, waar zompige waterpartijen en moerassen elkaar afwisselen langs de Schelde.

Een mozaïek van biotopen

Het natuurpark biedt een grote variëteit aan landschapselementen en biotopen. Bossen, beschaduwde weiden en landbouwgronden wisselen elkaar af, omkaderd door knotwilgen. Het Pays des Mâchons (maçons (metsers)) van Rumes, de plantenkwekerijen van Lesdain, het kasteel van Antoing en Beloeil, de Grand Large de Péronnes, het iguanodonmuseum van Bernissart of de Marais d’Harchies vormen een onuitputtelijke schat van ontdekkingen. En dan hebben we het nog niet gehad over de Escale forestière en de Promenoir des cimes van het Maison du Parc, een fraaie toegangsweg tot het grondgebied.